De wondere wereld van Bitcoin en Blockchain ontwikkelt zich razend snel

Bitcoin CryptoTaub

Gepubliceerd op LinkedIn op 19 september 2017

Er is een revolutie gaande en steeds meer mensen beginnen dit te merken! De wondere wereld van Bitcoin en Blockchain ontwikkelt zich razend snel. In deze blog neem ik jullie mee in deze wondere wereld.

Inmiddels kent iedereen het bestaan van Bitcoin en weet iedereen ongeveer wat het is. Een goede uitleg vindt je HIER over Bitcoin en HIER over Blockchain.

De zomer maanden waren zeer rumoerig voor Bitcoin. Met een koersontwikkeling vanuit het dal van $1916 op 16-07-2017 naar de piek van $4912 op 01-09-2017 over de maanden juli/aug was Bitcoin de grootste stijger van alle serieuze cryptocurrency’s met 56% stijging in 1 ½ maand tijd. De reden hiervoor was tweeledig. Als eerste was de koers de afgelopen periode voor juli gestabiliseerd door de onzekerheid over de afsplitsing van Bitcoin in een nieuwe cryptocurrency Bitcoin Cash die op 01 augustus plaats heeft gevonden. Daarnaast liep Bitcoin tegen schaalbaarheidsproblemen op waardoor de transactiesnelheden en de transactiekosten erg hoog waren geworden. Je kunt dus zeggen dat er wat koersachterstand was opgelopen die de afgelopen in de maanden juli/augustus werd ingelopen. De impact van de splitsing (Bitcoin Cash) is tot nu toe niet als serieuze concurrent gebleken voor Bitcoin en de oplossing die er is gekozen voor de transactiesnelheid is succesvol gebleken. Toch is er ook een downside van deze ontwikkelingen. Door de vele publiciteit die dit gegenereerd heeft en de combinatie tussen een sterke koersontwikkeling, hoge transactiekosten en lage transactiegoedkeuring zorgen er voor dat mensen bitcoins niet meer uitgeven maar vasthouden (hodlers[1]) en Bitcoin steeds meer een “store-of-value’ wordt (i.p.v. ‘medium-of-exchange’). Dit is voor mij een zorg want de grootste toegevoegde waarde van Bitcoin zoals ik het zie is het zijn van een medium-of-exchange. Of neemt Litecoin[2] deze functie over? De toekomst van Bitcoin ziet er nog steeds zeer rooskleurig uit. Steeds meer landen zien de toegevoegde waarde van cryptocurrency. Sommigen vanuit licht positieve houding met enige reserve zoals Rusland en Nederland en andere met een legale status zoals India en Japan.

On June 20, CNBC India announced that the Indian government committee has ruled in favor of regulating Bitcoin and is currently establishing a task force to create various regulatory frameworks with the aim of fully legalizing Bitcoin in the short-term.
Given the high risks of circulation and use of crypto-currency, the Bank of Russia considers it premature to admit crypto-currencies, as well as any financial instruments nominated or associated with crypto-currencies, to circulation and use at organized trades and in clearing and settlement infrastructure on the territory of the Russian Federation for servicing transactions with crypto-currencies and derivative financial instruments on them.
— Russia's Central Bank Issues Warning on Cryptocurrencies and ICOs
If we agree on the main approaches in the coming week, I think that by autumn, by the end of the fall session, we will be able to adopt this law in order to provide a legal space for the development of this market.
— Anatoly Aksakov, leider van het “State Duma's financial markets committee

De Russische quotes laten zien dat er nog veel ruis bestaat en echte adaptatie nog even weg lijkt.

Historisch gezien is Nederland een belangrijk Bitcoin-land. De belangrijkste voorganger van Bitcoin nl. E-Cash is in Nederland ontwikkeld en de huidige lead-developer van Bitcoin Core is een Nederlander nl. Wladimir van der Laan. (nederlander-wordt-nieuwe-bitcoin-goeroe) Daarnaast is Nederland nummer 5 in Europa (FD artikel HIER) op het gebied van innovatie met de nodige gadget-geïnteresseerden, goede opleidingen, stabiele economie, stabiele overheid en niet te vergeten relatief stabiel weer….. Kortom, een vruchtbare cryptocurrency-bodem. De Nederlandse overheid ziet dit ook zo en doet regelmatig uitspraken hierover. Een van de eerste was toenmalig minister Dijselbloem op december 2013.

Virtuele valuta’s zoals Bitcoin vallen niet onder toezicht AFM en DNB
— Minister Dijsselbloem

De meest actuele uitspraak komt van de AFM (link artikel). Staat dienstverlening met betrekking tot beleggen in cryptovaluta onder toezicht in Nederland?

AFM en DNB constateren een toenemende interesse voor activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies (cryptovaluta), zoals Bitcoin. Deze producten zijn, anders dan hun naam ‘cryptovaluta’ suggereert, geen valuta’s in de zin van ‘wettig betaalmiddel’ - geen geld dus. Evenmin zijn het financiële producten, zodat (het als tussenpersoon betrokken zijn bij) de aan- of verkoop van cryptovaluta’s, of het verrichten van diensten met betrekking tot het bewaren of beheren van tegoeden in cryptovaluta’s niet wordt gereguleerd onder de Wet op het financieel toezicht (Wft).
— AFM

Oftwel…..Bitcoin kent in Nederland ongeveer dezelfde status als de wiet. We weten dat het bestaat en gebruikt wordt, we snappen dat het gereguleerd moet worden en zijn aan het nadenken hoe we dat moeten doen en doen dat (zoals gebruikelijk) grondig en dus langzaam.

In andere landen ontstaat de Bitcoin adaptatie vanuit noodzaak zoals in India, Pakistan en Venezuela waar hyperinflatie op de loer ligt en Bitcoin als alternatief wordt gezien maar ook in Afrika (Kenia, Nigeria, Tanzania en Oeganda met Bitpesa[3]) die met een quantum-leap over de beperkingen van het niet aanwezig zijn van een bancair systeem heen stapt en direct cryptocurrency adopteert.

Kortom: De wondere wereld van Bitcoin en cryptocurrency leert ons veel en laat zien dat innovatie, het luisteren naar de behoefte van mensen en het vertalen daarvan in relevante producten en diensten nieuwe mogelijkheden en kansen oplevert. Zowel financieel als maatschappelijk.

 

 

[1] Het is iemand die zijn Bitcoins niet verkoopt maar vast houd en speculeert op toekomstige koersontwikkelingen

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Litecoin

[3] BitPesa is a pan-African platform redefining how businesses make payments to and from sub-Saharan Africa. Focused on using cutting-edge blockchain technology to increase efficiency across markets, BitPesa opens corridors for business payments and trade between Africa and the rest of the world.

Diederik Gerbranda