Is de oorlog om Bitcoin beslecht?

Oorlog Bitcoin CryptoTaub

Gepubliceerd op LinkedIn op 28 mei 2017

In mijn vorig artikel “World War Bitcoin, een update!” gaf ik een inkijkje in de wereld van de Bitcoin welke krachten zich daar meten. Afgelopen weekend zal het aan iedereen voorbij zijn gegaan vanwege het mooie weer. Toch even een update want er is weer veel gebeurd in de wereld van de cryptocurrency.

Alleen al 5 artikelen in het FD van de afgelopen 4 dagen over Bitcoin of bitcoin-gerelateerde zaken:

Stuk voor stuk interessante artikelen maar het echte nieuws komt uit Amerika. Daar werd van 22 tot en met 24 mei Consensus 2017 gehouden. Het Bitcoin congres (officieel “3rd annual blockchain technology summit”) die de partijen echt tot elkaar moest brengen.

Eerst even naar de koers kijken van deze dagen om te zien of de markt (de wisdom of the crowd) het gelooft? Op 22-05 was de BTCUSD koers 2091 dollar, tijdens de summit steeg de koers naar een koers van 2389 dollar om daarna in twee dagen tijd terug te vallen naar 2014 dollar. Wat leren we hier van? Het lijkt er op dat de markt hoop had op een definitieve oplossing maar die snel is verloren.

Waar kwam de hoop vandaan? Net voor het congres heeft op 23 mei de Digital Currency Group een voorstel[1] gedaan als oplossing van het Bitcoin Scaling Debat. Het voorstel op zich is niet nieuw. Dat bestaat namelijk al maar ze creëren een breed front voor het voorstel en dat is nieuw. Ze reiken de hand en maken zich hard voor een upgrade van het Bitcoin protocol en een gelijktijdige implementatie van het SegWit2Mb voorstel. Een heel groot deel van de Bitcoin-community lijkt zich hier bij aangesloten te hebben. Namelijk:

  • 58 bedrijven gevestigd over 22 landen
  • 83.28% of hashing power van alle miners
  • 5.1 mrd USD maandelijkse transactie volume
  • 20.5 miljoen bitcoin wallets

Kortom, een groep om niet even aan de kant te zetten. Jammer genoeg zijn ze de belangrijkste groep vergeten.....BitCoin Core. Tja, dat kan uiteraard iedereen gebeuren! De wereld van Bitcoin begint op de echte wereld te lijken met al zijn mooie en ook kartel-randjes. Kortom, de oorlog is nog steeds niet beslecht en zal nog even door gaan.

Tot snel weer.

 

 

[1] https://medium.com/@DCGco/bitcoin-scaling-agreement-at-consensus-2017-133521fe9a77

Diederik Gerbranda