World War Bitcoin, een update!

Worldwar Bitcoin CryptoTaub.

Gepubliceerd op LinkedIn op 6 mei 2017
Afgelopen maanden is een zeer rumoerige periode geworden voor Bitcoin. De Bitcoin ETF's (Exchange Trade Funds[1]) zijn niet goedgekeurd door de SEC[2]. Een belangrijk moment dat minder belangrijk bleek te zijn dan gedacht. Na een kleine dip (18% daling in 1 uur) was de koers een dag later al weer op zijn oorspronkelijke niveau. Wat wel grote invloed heeft, en dat al enkele maanden, is de oplossing die gezocht wordt voor het 'scaling debate'[3]. Afgelopen maanden is dit een complete oorlog geworden die via sociaal media wordt uitgevochten met kleurrijke plaatjes om dit te ondersteunen. (zie het voorbeeld hierboven) Machiavelli zou er trots op zijn!

Het 'scaling debate' komt neer op het bedenken van een oplossing voor de huidige populariteit van Bitcoin. Het Bitcoinnetwerk kan ongeveer 2000 transacties per 10 minuten (7 dagen gemiddelde # transacties per blok) verwerken terwijl het huidige transactievolume op ongeveer 360.000 per dag ligt. Dat betekent een behoorlijke wachttijd voordat de transactie goedgekeurd is en opgenomen is in de blockchain. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat dit de schaalbaarheid van de Bitcoin behoorlijk beperkt en dus een grote uitdaging is voor verdere groei. Een snelle transactieverwerking is essentieel voor Bitcoin om brede acceptatie mogelijk te maken en omdat Bitcoin geen 'eigenaar' kent die de knoop door hakt blijkt deze eigenschap zowel een kracht maar ook een zwakte waardoor dit soort (erg complexe) uitdagingen lang kunnen door etteren. Er is echter een waardevolle hulp opgestaan en dat is Litecoin[4].

Terwijl de vechtende kampen Bitcoin Core en Bitcoin Unlimited met elkaar ruzie maken zorgt de oprichter van Litecoin Charles Lee (een voormalig Google-werknemer) voor wat lucht. Litecoin gaat de oplossing van Bitcoin Core (SegWit) life-testen. Gevaarlijk maar een stuk minder dan voor Bitcoin. De marktkapitalisatie[5] van Bitcoin is +26 mrd USD en van Litecoin is “slechts”1,5 mrd USD. De markt reageert hier heel erg goed op want als litecoin bewijst dat SegWit werkt is de overstap naar Bitcoin “zo gemaakt”. De koers van Litecoin is in 1 week 87% gestegen met een huidige koers van 26,78 euro. En dit heeft ook effect op Bitcoin.

Het vertrouwen en hiermee de weg omhoog lijkt weer gevonden te zijn met een koersresultaat van +15% in een week. Ik betwijfel of hiermee de oorlog beslecht is, er is slechts een belangrijke veldslag gewonnen. De grote vraag is of dit de toekomst is. Bij een echte doorbraak van Bitcoin of cryptomunten moet het mogelijk zijn om ook offline-betalingen te kunnen doen. En deze innovatie heeft nog nergens plaats gevonden.

Wil je meer weten hierover, neem dan contact met mij op.

 

 

[1] ETF staat voor: Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit als een aandeel kent. ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. Dus het beste van twee werelden en dat tegen lage kosten.

[2] De Securities and Exchange Commission, ook wel afgekort als SEC, is de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. Gevestigd in Washington D.C..

[3] Voor meer achtergrond: what-you-need-to-know-about-the-bitcoin-scaling-debate of deze: bitcoin-scaling-debate.  

[4] litecoin.com/

[5] Meer info hierover te vinden op cryptocompare.com