Bitcoin Starterskit


Voorkant BSK.PNG

Welkom op de pagina van de Bitcoin Starterskit. Op deze pagina word je aan de hand meegenomen hoe je de waarde van de giftcard in de Starterskit in de vorm van bitcoins in bezit krijgt.

Sinds begin 2016 geef ik lezingen en presentaties en doceer ik over cryptocurrency en blockchain. Al sinds mijn eerste presentatie krijg ik veel vragen als “Waar kan ik bitcoins kopen? Wat is een wallet? Hoe krijg ik bitcoins in mijn wallet? Hoe doe je een bitcoin transactie? Waar kan ik met bitcoins betalen?”. Kortom, hele terechte vragen van mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in het fenomeen Bitcoin waar tijdens mijn lezing vaak geen ruimte voor is.

Het idee voor een Bitcoin Starterskit is ontstaan uit mijn drive om mensen van betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige informatie te voorzien zodat ze zelf ervaring op kunnen doen en zich een mening kunnen vormen over Bitcoin. Beschouw daarom de Bitcoin Starterskit als opleidingsmateriaal dat bewustwording creëert en een leuk cadeau is om te krijgen of om te geven. Op deze pagina staan keuzes gebaseerd op zowel mijn ervaring én ervaringen van mensen uit mijn netwerk die al meerdere jaren bezig zijn met Bitcoin. Uitgangspunt hierbij is: eenvoud, veiligheid en gebruiksgemak. Je hoeft geen wallet-keuze te maken en je niet druk te maken over instellingen. Het wordt allemaal uitgelegd.

Dan gaan we nu van start, veel plezier in de wondere wereld van Bitcoin.

Ga naar Stap1: Installeren van je Bitcoin wallet op je telefoon (stap 2 & 3 zijn een verdieping van stap 1)
Wil je leren hoe je een bitcoin transactie uitvoert? Ga dan naar Stap 4: Uitleg hoe je een bitcoin transactie uitvoert.
Of ben je geïnteresseerd waar je in Nederland met Bitcoin kunt betalen? Ga dan naar Stap 5: Uitleg waar je met Bitcoin kunt betalen   


Stap 1: Inrichten van Bitcoin wallet op telefoon

bitcoin-3215559_640.jpg

Bij deze stap help ik je een gebruiksvriendelijke en veilige Bitcoin wallet op jouw telefoon te installeren.

Kies de situatie die voor jou van toepassing is:

Ik heb een iPhone of Android toestel en nog géén Bitcoin wallet!
Ga naar stap 2: Inrichten van je Bitcoin wallet >>

Ik heb een Bitcoin wallet! 
(let op dat deze is ingericht met back-up faciliteit en de juiste beveiliging!)
Ga naar stap 3: Activering Bitcoin Giftcard >>

Heb je een ander soort telefoon zoek dan naar Bread wallet (BRD - bitcoin wallet) en ga naar stap 2. De versies van BRD zijn vrij universeel maar er kunnen verschillen zijn.

Stap 2: Inrichten van je Bitcoin wallet zowel voor iPhone als voor Android

Als eerste moet je een Bitcoin wallet downloaden uit de Google Play store of de Apple App store. Er is een heel groot aanbod van verschillende wallets. De keuze voor een geschikte wallet heb ik voor je gemaakt. De selectiecriteria die ik hiervoor heb gebruikt zijn:

 • Nederlandstalig

 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede beveiliging
 • Goede en gemakkelijke back-up mogelijkheid
 • Gericht op het bezit én gebruik van bitcoin
 
Bread logo.png

De keuze die ik gemaakt heb is de Bread wallet (BRD - bitcoin wallet)

Bread wallet is een veilige, intuïtieve en eenvoudige mobiele Bitcoin-wallet voor zowel je IOS als Android-apparaat. Hiermee kan je je bitcoins veilig opslaan en veilig bitcoins verzenden en ontvangen. De app maakt rechtstreeks verbinding met het Bitcoin-netwerk. Jouw bitcoins zijn altijd veilig, zelfs als je telefoon verloren, beschadigd of gestolen is. Let op: hiervoor moet je wel de back-up functie hebben ingericht! Het opzetten van je eigen Bread wallet gaat snel en eenvoudig. Bread Wallet is naast Bitcoin ook geschikt voor Bitcoin Cash, Ethereum en erc-20 tokens.

 
Appstore BRD.PNG

Installeer Bread wallet op je mobiel:

Download Bread wallet uit de Apple App store of Google Play store en installeer Bread wallet op je telefoon:

 1. Voor Apple: Ga naar de App store voor iPhone en download de Bread wallet of klik op deze link: Bread wallet (de hier beschreven versie is: 3.0).
 2. Voor Android: Ga naar de Google Play store en download de Bread wallet of klik op deze link: Bread wallet. (de hier beschreven versie is: 241).
 3. Klik op "Download" om het download- en installatieproces te starten.
 4. Zodra de download is voltooid en de toepassing is geïnstalleerd, ga je verder met de volgende stap. 
 

Stel je Bread wallet in voor gebruik:

Open je Bread wallet en creëer een nieuwe wallet.

BRD 1.PNG
 1. Kies: “Nieuwe wallet maken”.
 2. Om een nieuwe wallet te maken moet je eerst een pincode aanmaken. Je wordt gevraagd om deze pincode in te voeren bij het openen van de wallet, het verzenden van bitcoin, het controleren van je bitcoin-saldo of het bekijken van je transactiegeschiedenis. Controleer je nieuw ingestelde pincode om verder te gaan. Als je je pincode hebt ingesteld ga je automatisch naar het maken van een papieren sleutel. (Bread ondersteunt Touch-id. Deze wordt later ingesteld.)
 3. De papieren sleutel is een woordgroep van 12 woorden die uniek is voor jouw Bread wallet. Als je telefoon verloren, beschadigd of gestolen is, heb je deze woorden nodig om toegang te krijgen tot jouw bitcoins. (Wallet herstellen)

TIP: Voordat je doorgaat naar de volgende stap, is het verstandig om pen en papier bij de hand te hebben. Er worden 12 woorden gegeven die je letterlijk én in de juiste volgorde op moet schrijven. Voordat je begint is het handig om alvast de cijfers 1 tot en met 12 op het papier te schrijven. Alle woorden worden gegeven in kleine letters. Hoofdletters komen niet voor.

BRD 2.PNG

Beveilig je Bread wallet en maak een back-up:

De papieren sleutel (deze bestaat uit de "twaalf-woorden-uitdrukking") is het enige dat je kan helpen jouw Bitcoin-wallet te herstellen. Bread geeft je nu 12 woorden die je in de juiste volgorde moet opschrijven. Nadat je dit gedaan hebt, zal Bread je vragen om twee willekeurige woorden op te geven (zie de foto hiernaast: woord #4 en woord #10). Heb je deze goed ingevuld dan geeft Bread aan dat je herstelzin goed is ingesteld en je wallet een back-up functie heeft ingericht zodat je kunt herstellen. Berg de lijst met twaalf woorden goed en vindbaar op.

Je wallet is bijna klaar! Hij is goed beveiligd, persoonlijk gemaakt en voorzien van een back-up die er voor zorgt dat je een herstel uit kunt voeren. We gaan nu verder om er voor te zorgen dat je de Bitcoin Giftcard kunt activeren.

 

 
IMG_6520.PNG

Open je wallet en maak deze klaar voor het ontvangen van Bitcoin:

Als je je wallet opent of je hebt net de papieren sleutel gemaakt, krijg je het scherm zoals hiernaast is afgebeeld. Dit scherm is ingedeeld in 3 secties. De eerste en bovenste sectie bestaat uit het weergeven van het totaal saldo van alle wallets "Totale Prijs". Dit saldo kan weergegeven worden in de valuta die jij wenst. De tweede sectie bestaat uit je verschillende crypto-valuta-wallets. In de iPhone versie van Bread zijn dit er 4 (zie foto). Bij de Android versie zijn dit er 3. BRD (oranje) is in versie 241 nog niet toegevoegd bij Android.  Met iedere wallet kan een andere soort crypto-valuta worden beheerd. Voor de Bitcoin Starterskit is alleen de bovenste Bitcoin Wallet (oranje) relevant en hier beschreven. Het bedrag onder de term Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en BRD is de actuele koers. Deze wordt continu aangepast. Het bedrag rechts naast Bitcoin is de euro-waarde van de hoeveelheid bitcoins die in de wallet zitten. Er onder staat het aantal bitcoins in hele bitcoins (BTC) weer gegeven die in je wallet zitten.

 1. Bitcoin (kleur oranje)
 2. Bitcoin Cash (kleur groen, wordt hier niet beschreven)
 3. Ethereum (kleur blauw, wordt hier niet beschreven)
 4. BRD (kleur oranje/rood, wordt hier niet beschreven)

Bij "Beheer Wallets" (alléén iPhone) kan je kiezen welke wallets Bread laat zien in het home scherm. Je kunt dit aanpassen naar eigen voorkeur.

De derde en onderste sectie van het scherm is voor de jou als Beheerder en bestaat uit:  

 • Instellingen: Hier kan je diverse instellingen aanpassen naar je eigen voorkeur. Belangrijk is dat het onderdeel “Toon valuta” op EUR staat. Als je hier op klikt, kom je op een volgend scherm waar je zowel de valuta aan kunt passen als de bitcoin-eenheid. Deze staat standaard op “BTC”, het heeft vaak de voorkeur deze aan te passen naar "Bits". Dit heeft geen effect op de hoeveelheid alleen op de manier waarop het gepresenteerd wordt (1 BTC is 1000 Bits).

 • Veiligheidscentrum: Hier kan je zien of je voldaan hebt aan alle veiligheidsaspecten. Je kan je pincode aanpassen, Touch-ID instellen en je papieren sleutel opnieuw instellen indien je twijfelt aan de woorden of als je je huidige papieren sleutel kwijt bent.

 • Ondersteuning: hier staan een aantal antwoorden op vragen die vaak worden gesteld. Deze zijn veelal Nederlandstalig en goed uitgelegd.

Je Bread wallet is nu klaar om bitcoin te ontvangen.

Ga naar Stap 3: Activeren Bitcoin Giftcard >>

Stap 3: Activeren Bitcoin Giftcard

Je bitcoin wallet is ingericht, je hebt een back-up gemaakt en je wallet is beveiligd. De volgende stap is het activeren van de Bitcoin Giftcard. Op de achterzijde van de Bitcoin Giftcard zit een kraslaagje. Onder dit kraslaagje zit een code. Deze code heb je nodig om de waarde van de Bitcoin Giftcard te activeren en de bitcoins in jouw wallet te krijgen.

Tip: De meest veilige methode is om dit te doen waarbij het eerste deel gedaan wordt op je mobiele telefoon. Het tweede deel, het activeren zelf, kan je het beste doen vanaf een tablet of een desktop computer. 

Als je de hier onder beschreven stap 1 t/m 11 doorloopt ben je er zeker van dat de bitcoins die je activeert met de code aan het juiste Bitcoin-wallet-adres gestuurd worden. Doe dit als je de ruimte, de tijd en de aandacht hebt om het hele proces geconcentreerd en ononderbroken te doorlopen. 

Stap 1 tot en met 5 en stap 11 voer je uit vanaf je iPhone of Android telefoon waar je Bitcoin wallet op geïnstalleerd staat. Stap 6 tot en met 10 kan je het beste uitvoeren op een desktop computer of een tablet.

         

         

 1. Open je BRD - wallet op je telefoon door een pincode in te voeren of touch-id te gebruiken.
  1. Klik op Bitcoin (kleur oranje) om je Bitcoin wallet te openen. Je ziet nu een leeg scherm (boven balk is oranje, zie plaatje hiernaast) zonder saldo en zonder transacties met onder aan het scherm drie opties. "versturen", "ontvangen" en "kopen". Tip: het kopen van Bitcoin vanuit een wallet is erg duur en is dus niet aan te raden. Bitkassa.nl biedt hier voor een beter, veiliger en goedkoper alternatief. Klik op "ontvangen".
 2. Je ziet nu een QR-code met jouw persoonlijke bitcoin adres dat iedereen mag weten (zie plaatje hieronder). Dit adres heb je nodig om de Bitcoin Giftcard te activeren bij Bitkassa.nl. Dit adres is hetzelfde als je persoonlijke bankrekening waar mensen geld aan over kunnen maken.
 3. Klik op "Delen". Er opent nu een klein schermpje met twee opties. Delen via Email of delen via Bericht. Selecteer Delen via Email. Dit is het handigste. Berichten kan je vaak slecht delen met een tablet of desktop die je dadelijk nodig hebt bij het activeren van de Bitcoin Giftcard.
 4. Selecteer het mail-programma dat je hier voor wilt gebruiken. Dit kan ieder mail-programma zijn dat je hebt geïnstalleerd op je telefoon. Na je keuze wordt je mail geopend en hoef je alleen nog het mailadres van de ontvanger er in te zetten. Stuur de mail aan het account dat je beschikbaar hebt op je tablet of desktop voor het activeren van de Bitcoin Giftcard.
 5. Verstuur de mail zodat deze te openen is op je desktop of je tablet voor stap 6 t/m 10. Ga nu verder op je desktop of tablet.
Screenshot_20180417-153406.png

6. Haal de mail binnen die je net in stap 5 hebt verstuurd.
7. Klik op deze link (of ga naar https://bitkassa.nl/cryptotaub) Let op! Er wordt een nieuw venster geopend. Je wordt doorgestuurd naar een speciale site van BitKassa. BitKassa is de leverancier van de Bitcoins en zorgt voor het activeren van de bitcoins en de verzending naar het Bitcoin-wallet-adres dat je opgeeft. Om zeker te zijn dat je bij de juiste site bent kijk of de site begint met “https” en heet https://www.bitkassa.nl/cryptotaub.
8. Kras het laagje weg van de Bitcoin Giftcard en voer de activeringscode in en druk op "OK". (zie stap 7) Bij een ongeldige of een al eerder gebruikte code krijg je een foutmelding te zien.
9. 
BitKassa vraagt naar je Bitcoin-adres van jouw wallet en naar een email adres om een bevestigingsmail naar toe te kunnen sturen. 
10. Kopieer uit de verzonden Email in stap 6 het Bitcoin-wallet-adres dat je aan jezelf gemaild hebt. Dit is om typefouten te voorkomen. Kopieer het gehele adres! Tip: In het plaatje hier naast zie je hoe zo'n adres er uit ziet. Dit voorbeeldadres start met "13pvx" en eindigt met "tYD". Een fout adres betekent geen bitcoins. Realiseer je dat de code slechts 1 keer gebruikt kan worden. Zowel BitKassa als CryptoTaub kunnen de verkeerd verzonden bitcoins niet terughalen of vergoeden
11. Controleer of het wallet-adres dat staat ingevuld bij Bitkassa klopt met het Bitcoin-adres dat in de mail staat. Indien je hier  zeker van bent dan kies je “OK”. Indien je niet zeker bent ga dan terug naar stap 1 en doorloop de stappen opnieuw tot dat je zeker bent dat je de bitcoins laat verzenden naar een adres dat in jouw bezit is.
12. Bitkassa verzendt de bitcoins binnen 24 uur naar het adres dat je hebt opgegeven.

Proficiat, je bezit je eerste bitcoins! Veel plezier met bewustwording in de wondere wereld van de Bitcoin.

Stap 4: Uitleg hoe je een Bitcoin transactie uitvoert

Wil je met bitcoin betalen?

In dit voorbeeld heb ik eerst 15 euro overgemaakt naar mijn BRD - wallet en daarna verstuur ik 14 euro terug .

Open je BRD - bitcoin wallet op je telefoon. 

BRD (iPhone en Android)

foto 1: versturen

foto 1: versturen

foto 2: bedrag opgeven

foto 2: bedrag opgeven

foto 3: bevestigen

foto 3: bevestigen

foto 4: transactie overzichtscherm

foto 4: transactie overzichtscherm

foto 5: home scherm

foto 5: home scherm

 1. Voer je pincode in of gebruik Touch-ID om de wallet te openen.
 2. Klik op Bitcoin (kleur oranje, foto 5: home scherm) om je Bitcoin wallet te openen.
  (Indien je dit eerder gedaan hebt wordt standaard je bitcoin wallet geopend. Je kunt dit zien door de oranje kleur van de bovenbalk en het woordje bitcoin.)
 3. Klik op "versturen". BRD opent een scherm zoals op foto 1: versturen.
 4. Kies "scannen" (foto 1: versturen). BRD vraagt toestemming om je camera te openen. Klik 'oké'.
 5. Scan de gepresenteerde QR-code.
 6. Vul het bedrag in dat je wilt versturen (foto 1: versturen). Dit kan in BTC en in euro. (in dit voorbeeld 14 euro met 016 ct netwerkkosten is in totaal 14,16 euro).
 7. BRD toont je totale saldo dat je kunt versturen en de netwerkkosten die je hier voor moet betalen. (foto 2: bedrag opgeven).
 8. Je kunt er voor kiezen om de netwerkkosten op "economy" te zetten. De overdracht is dan goedkoper en duurt veel langer voordat de transactie bevestigd is. Ik raad dit niet aan.
 9. Je krijgt een overzicht van de transactie die je wilt uitvoeren met de totale kosten. (foto 3: bevestiging).
 10. Voer je pincode in om het bedrag te versturen.
 11. Foto 4: transactieoverzicht geeft een voorbeeld hoe je bitcoin wallet de verstuurde en ontvangen transacties weer geeft en het saldo.
 12. Foto 5: home scherm geeft het totaal overzicht van al je transacties. In dit voorbeeld heb ik eerst 15 euro verstuurd en daarna 14 euro teruggestuurd en heb ik een saldo van 0,80 euro. Voor deze twee transacties heb ik dus 0,20 euro netwerkkosten betaald. Deze netwerkkosten kunnen per moment verschillen. De verwachting is dat deze verder zullen dalen. 

Wil je bitcoin ontvangen?

Open je BRD - bitcoin wallet op je telefoon. 

BRD (iPhone en Android)

foto 6: ontvangen BTC QR

foto 6: ontvangen BTC QR

 1. Voer je pincode in of gebruik Touch-ID om de wallet te openen.
 2. Klik op Bitcoin (kleur oranje, foto 5: home scherm) om je Bitcoin wallet te openen. (Indien je dit eerder gedaan hebt wordt standaard je bitcoin wallet geopend. Je kunt dit zien door de oranje kleur van de bovenbalk en het woordje bitcoin.)
 3. Klik op "ontvangen".
 4. BRD opent een scherm met QR-code. (foto 6: ontvangen BTC QR). Laat deze code scannen door degene die jou bitcoins wil sturen. 
 5. Je krijgt een bevestiging dat je bitcoin hebt ontvangen en in je transactieoverzichtsscherm (foto 4) zie je de transactie staan. En in je homescherm zie je dat je saldo "Totale Prijs" is toegenomen.

Stap 5: Uitleg waar je met bitcoins kunt betalen

Je kunt met Bitcoins betalen bij winkels of ondernemingen die "Bitcoins accepted" op hun website, raam of deur aangebracht hebben. Vaak is het verstandig eerst even aan de ondernemer te vragen waar zijn voorkeur ligt. In 99% van de gevallen zal hij antwoorden "Bitcoin" echter dit is zijn eigen voorkeur en geeft geen enkele recht of plicht om dit te volgen. Alleen de euro is een wettig betaalmiddel dat de winkelier moet accepteren. Bitcoins mag hij accepteren. 

Arnhem Bitcoin hoofdstad van de wereld >>

Lijst van Nederlandse bedrijven die Bitcoin accepteren >>

Waar vind je in Nederland een Bitcoin geldautomaat >>

Wereldkaart van ondernemers die Bitcoin accepteren >>

Lijst van buitenlandse bedrijven die Bitcoin accepteren >>

Bedankt!

Tenslotte wil ik graag een aantal mensen bedanken. Zonder deze mensen was de realisatie van deze Starterskit niet mogelijk geweest. Patrick van der Meijde van BitKassa voor de levering van bitcoins en zijn geloof en hulp dat het mogelijk is, Diederik Gerbranda van Wiggly Chair die naast het bouwen van een mooie website mijn spiegel is geweest en altijd de vragen stelt die ik eigenlijk niet wil beantwoorden maar wel beantwoord moeten worden om dit te realiseren, Eelke Bruinzeel van Donkerbruinejas die het ontwerp voor zijn rekening heeft genomen en als laatste Marc Visser die te lang mijn gezeur heeft moeten aanhoren en daar bewonderenswaardig mee om weet te gaan.